CLOSE
Back To Top

Splendide keukens

Metalic look vintage verouderingseffect op de meubels van Atelier Fontein

Splendide creëert een metalic look op jouw houten meubel

Bij Splendide doen we maar al te graag onze unieke technieken voor jou uit de doeken. Zo belichten we in deze blog één van onze favoriete afwerkingstechnieken. Dankzij een bijzondere metaallak, onze grondige kennis en kwalitatieve materialen, creëren wij een vintage verouderingseffect dat karakter geeft aan jouw meubel.

Het is de patine die het hem doet

Het effect om je meubels ouder te doen lijken, bestaat al langer dan vandaag, maar wint tegenwoordig opnieuw aan populariteit. Vintage wordt opnieuw hip. Vooral de afwerking met bronzen, gouden en zilveren metaallak is steeds vaker terug te vinden in hedendaagse interieurs.

Als je jouw meubelstuk een vintage look wil geven, heb je allereerst een patine nodig. Een patine is een soort verouderingseffect voor metaallak .Het meubelstuk krijgt daardoor een verouderd uitzicht met eventueel een geborsteld effect. Het ziet er plots uit alsof het al jaren geleefd heeft. Het voordeel van deze patine is dat je zelf bepaalt hoe sterk je het effect verdonkert of verfijnt en of je borstelstrepen toevoegt aan je ontwerp of niet.

Metalic look vintage verouderingseffect op de meubels van Atelier Fontein

Hoe beginnen we hieraan?

We beginnen met een meubelstuk, bestaande uit bijvoorbeeld massief, fineer of MDF, waarbij we voor de MDF voor diepfrees kwaliteit kiezen. Vervolgens voorzien we dit meubelstuk van een grondlaag waarop de metaallak gespoten zal worden. De metaallak wordt ons geleverd door Hesse Lignal en kan koperkleurig, bronskleurig of goudkleurig zijn, al naargelang de wensen van de klant. Nu ziet de plaat eruit als metaal. Na het plaatsen van de metaallak, gaan we de patine aanbrengen tot we het gewenste effect gecreëerd hebben.

Eens we tevreden zijn van het gepatineerde effect, kunnen we het meubelstuk beginnen afwerken met vernis – waarbij we kunnen kiezen voor een meer mat of meer blinkend effect. Jouw vintage meubelstuk met metalic look is klaar om de show te stelen.

Metalic look vintage verouderingseffect op de meubels van Atelier Fontein

Ideaal als accent

Je hoeft echter niet het gehele meubelstuk van deze afwerking te voorzien, je kan er ook voor kiezen om bepaalde items af te werken met een gouden gepatineerd effect, als accenten in je interieur of op delen van een barstoel bijvoorbeeld.

Ook mogelijk met écht metaalpoeder

Wil je in plaats van metaallak werken met echt metaalpoeder op je MDF meubelstuk? Ook dat kan. Door metaalpoeder op het oppervlak te spuiten en dit vervolgens te schuren van een grove tot een fijne korrel kan je het laten blinken zoveel je wil en kan je ook hier een verouderingseffect creëren. Bovendien zijn er bij dit metaalpoeder nog veel extra mogelijkheden aangezien je nog meer kan spelen met diepgang en reliëf. In tegenstelling tot de metaallak, verandert het echte metaal als je het aanraakt of als je er een druppel water op laat vallen. Het leeft met andere woorden nog net iets meer. Deze manier van werken is echter veel arbeidsintensiever en de materialen zijn duurder.

Metalic look vintage verouderingseffect op de meubels van Atelier Fontein
Metalic look vintage verouderingseffect op de meubels van Atelier Fontein

Bevalt deze unieke vintage metalic look je? Splendide bewerkt maar al te graag jouw favoriete interieurstuk.  Wij passen onze uitgelichte en bewezen techniek met plezier toe om jouw interieur net dat tikkeltje meer te geven.

Laat je Splendide liever je volledige meubelstuk ontwerpen? Ook daarbij helpen we je graag!

 

Pieter-Jan van Splendide