CLOSE
Back To Top

Splendide keukens

houtopslagruimte

Splendide breidt uit! Ontdek onze nieuwe houtopslagruimte

Als bedrijf is het belangrijk om te blijven innoveren en groeien. Die boodschap nemen wij bij Splendide dan ook ter harte. Daarom openden we zopas een nieuwe opslagruimte voor ons hout. Bij Splendide verwerken we immers nog heel veel massief hout. Tijdens de koude wintermaanden komen de camionetten binnengereden om te laden en lossen. Aangezien het vaak regenachtig weer is in België (wat ik jullie hoogstwaarschijnlijk niet meer hoef te vertellen), zijn deze camionetten vaak nat. Om te voorkomen dat het hout de plotse stijging van vocht in de lucht gaat opnemen, vonden wij het dan ook heel belangrijk om het hout op te slaan op een droge en propere locatie zonder al te grote temperatuur- of vochtschommelingen.

Laag vochtpercentage voor kwaliteitsvol hout

De nieuwe opslagruimte is vooral belangrijk omwille van de stabiele temperatuur en luchtvochtigheid die we er kunnen behouden. Ons hout wordt door luchtdroging (ook wel AD Air dry genoemd) of ovendroging (ook KD Kil dry genoemd) naar een bepaald percentage vocht gebracht zodat het verwerkt kan worden voor interieurtoepassingen. Dit percentage vocht dient lager te zijn dan 15%. De omgeving waarin het hout zich bevindt, dient dus zo stabiel mogelijk te zijn.

 

 

Een vochtpercentage lager dan 15% wordt ook een evenwichtsvochtgehalte (EV) genoemd. Dat is exact wat we willen om kwaliteitsvolle interieurstukken te vervaardigen. Het vochtgehalte is dus niet enkel belangrijk bij het bewaren van het hout, maar ook voor de verlijming en de afwerking van het hout tot interieurstukken. Alle voor interieur bedoelde producten zijn gemaakt om verwerkt te worden rond een vochtpercentage lager dan 15%. Bijgevolg dient dit percentage dus aangehouden te worden op de plaats waar het hout bewaard wordt én op de plaats waar het hout verwerkt wordt. Op die manier kan absorptie, waarbij droog hout vocht opneemt, en het zwellen of krimpen van het hout, vermeden worden.

Stapelmethode hout

Niet alleen de luchtvochtigheid en de temperatuur van de houtopslagruimte zijn belangrijk. Ook de manier waarop het hout gestapeld wordt in de ruimte speelt een belangrijke rol. Hierbij is het vooral belangrijk dat het ‘boolhout’ (wat zoveel wil zeggen als een boomstam die in schellen gezaagd is en dan op elkaar gestapeld wordt) goed ondersteund wordt. Deze schellen zijn immers bijna zes meter lang. Door het hout op de juiste manier te stapelen en goed te ondersteunen, kan je vermijden dat het hout wordt kromgetrokken.

Onze nieuwe houtopslag vormt een uitbreiding op ons atelier in de Lange Haagstraat 9, 9260 Serskamp. Daardoor hebben we nu ook extra ruimte voor nieuwe projecten en hebben we een aparte ruimte om ons hout optimaal te bewaren. Deze splitsing van houtopslag versus werkatelier zorgt voor een nog overzichtelijkere en kwalitatievere manier van werken.

 

houtopslag Splendide vochtpercentage

Maak gerust een afspraak om onze meubels (gemaakt met hout dat dus duidelijk onder optimale omstandigheden bewaard wordt) te komen bewonderen

 

Pieter-Jan van Splendide