CLOSE
Back To Top

Splendide keukens

gerookt en geborsteld eikenhout

Gerookt en geborsteld eikenhout als haardmeubel

Wat doen wij het allerliefste bij Splendide? Dat is werken met speciale en bijzondere materialen. En dat is precies wat we mochten doen bij een hartverwarmend nieuw project. Onze klanten wilden graag een haardmeubel uit gerookt hout. Hiervoor zijn zij via ons te rade gegaan bij houtleverancier Placabois die gespecialiseerd is in Fineer. Daar hadden ze de mogelijkheid hun eigen fineervellen in de fabriek uit te kiezen. Fineer wordt gemaakt door dunne laagjes van de stam van een boom te snijden. Het fineer behoudt de natuurlijke uitstraling van hout waardoor er voortdurend kleine veranderingen in te zien zijn. Dit fineerhout kan vervolgens op verschillende manieren bewerkt worden, al naargelang ieders persoonlijke wensen. Onze klanten kozen zelf voor gerookt en geborsteld eikenhout voor hun haardmeubel.

Houtbewerkingsproces

Gerookt eikenhout is hout dat gerookt wordt via een chemisch proces en niet boven een vuurtje, zoals de naam doet vermoeden (probeer dit dus niet thuis). Doordat de chemische stof ammoniak reageert met de hoeveelheid looizuur in het hout ontstaat er een kleurverschil in het hout. Daardoor zijn sommige delen donkerder dan andere, al naargelang de hoeveelheid looizuur die tijdens dit chemisch proces reageert met de ammoniak. Vandaar krijgt het gerookte hout zijn unieke uitstraling. Elk stukje gerookt eikenhout is anders!

Voor onze klanten werd het gerookt eikenhout vervolgens afgewerkt tot geborsteld eikenhout. Geborsteld eikenhout wil zoveel zeggen als het uitborstelen van de nerven. Dat zorgt voor een iets grovere textuur aan de platen. Wat nog meer speciaal is aan het gebruikte hout is de keuze van snijmanier. Fineerplaten kunnen op verschillende manieren van de stam worden gesneden. Het oog van onze klanten viel hier op de Dosse snijmanier. Dat wil zeggen dat de fineerplaten evenwijdig aan de jaarringen van de boom worden gezaagd, wat in combinatie met de gerookte en geborstelde afwerking van het eikenhout zorgt voor een kwaliteitsvol en levendig resultaat. Vervolgens vervaardigde Splendide uit deze fineerplaten van gerookt en geborsteld eikenhout de afwerkingszijwanden, deuren en de volledige corpussen voor het haardmeubel.

Verwerking hout tot stijlvol haardmeubel

Voordat het eikenhout dan uiteindelijk geplaatst kon worden, was het van belang dat het materiaal beschermd werd tegen de warmte van de haard. De gashaard van Metalfire werd daarom eerst ombouwd met een onbrandbare Promatplaat bestaande uit calcium en silicaat. Deze plaat biedt een isolerende beschermlaag zodat het eikenhout niet aangetast kan worden door de warmte van de haard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tenslotte is verdere afwerking van deze Fineerplaten erg belangrijk aangezien er op termijn verkleuring kan optreden, meestal gaat het dan om een verbleking van het materiaal. Om zulke verkleuring te vermijden wordt de Fineer beschermd met een meerlagige vernis die UV beschermend werkt. Deze laag zorgt daarnaast ook dat het hout makkelijker te onderhouden is en dat het beschermd is tegen vuil en vetopname. Het resultaat? Een karaktervol en modern haardmeubel waarvoor je zelfs in de zomer je haard zou willen laten branden! (Gelukkig kan je ook zonder vuur genieten van de sfeervolle uitstraling van dit interieurstuk.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uiteindelijk besliste de klant om de metalen lamellen van de openhaard door te trekken in de radiatorkasten langs de muur en in verschillende andere interieurelementen in de hal en de living. Hier kan je meer foto’s van het eindresultaat bekijken.

Heb jij ook een interieurstuk in gedachten dat je wil laten vervaardigen in een specifiek en bijzonder materiaal? Laat het ons gerust weten. Wij leren maar al te graag bij!

 

Pieter-Jan van Splendide